박창수 교수
- 학력
- 동아대학교 농과대학 농화학과 (학사, 1996년)
- 오사카부립대학교 응용생명화학전공 (석사, 1999년)
- 오사카부립대학교 응용생명화학전공 (박사, 2002년)
- 경력
- 일본 카가와산업지원재단 Post-Doc. (2003. 04~2005. 06)
- 건국대학교 생명공학과 연구교수 (2008. 09~2011. 02)
- 대구가톨릭대학교 식품공학과 부교수 (2011. 03~2022.06)
- 대구가톨릭대학교 첨단의료산업연구센터장 (2019. 03~현재)
- 대구가톨릭대학교 제약공학과 부교수 (2022. 07~현재)
- 연구분야
- 효소단백질/바이오기능성소재
연구실적
- 논문
- Kim SJ, Choi MS, Park CS (2022) Characterization of recombinant L-rhamnose isomerase from Paenibacillus baekrokdamisoli to produce D-allose from D-allulose. Biotechnol. Bioprocess Eng. 27:432-442.
- Shin KC, Seo MJ, Kim SJ, Kim YS, Park CS (2022) Characterization of L-Arabinose isomerase from Klebsiella pneumoniae and its application in the production of D-tagatose from D-galactose. Appl. Sci. 12:4696.
- Seo MJ, Kwon ER, Kim SJ, Choi MS, Kim YS, Park CS (2021)D-Allulose Production from D-fructose by Putative Dolichol Phosphate Mannose Synthase from Bacillus sp. with Potential D-allulose 3-epimrase Activity. Biotechnol. Bioprocess Eng. 26:976-984.
- Choi MN, Shin KC, Kim DW, Kim BJ, Park CS, Yeom SJ, Kim YS (2021) Production of D-allose from D-allulose using commercial immobilized glucose isomerase. Front. Bioeng. biotechnol. 681253.
- Kim SJ, Choi JI, Choi MS, Park CS (2021) Production of D-fructose from starch by amylse and glucose isomerase. Korean J. Food Preserv. 28:674-684.
- Kim YS, Kim DY, Kang DW, Park CS (2019) Hydrolysis of the outer -(1,2)-D-glucose linkage at the C-3 position of ginsenosides by a commercial -galactosidase and its use in the production of minor ginsenosides. Biocatal. Biotransformation. 37:1, 53-58.
- Shin KC, Seo MJ, Oh DK, Choi MN, Kim DW, Kim YS, Park CS (2019) Cloning and characterization of -L-rhamnosidase from Chloroflexus aurantiacus and its application in the production of isoquercitrin from rutin. Biotechnol. Lett. 41:419-426.
- Kim SJ, Park CS (2019) Production of compound K using ginsenosides from ginseng leaf by commercial enzyme. Korean J. Food Preserv. 28:674-684.
- Kim YS, Kim DY, Park CS (2018) Production of L-rhamnulose, a rare sugar, from L-rhamnose using commercial immobilized glucose isomerase. Biocatal. Biotransformation. 36:6, 417-421.
- 효소공학연구실 소개
- 제약공학과 효소공학연구실에서는 의약품, 화장품, 건강기능식품등에 활용될 수 있는 바이오 기능성소재를 미생물 유래 효소자원을 활용하여 개발 및 생산하기 위하여 다음과 같은 연구를 수행하고 있다.
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주요연구과제
- 1) 지구상의 다양한 미생물자원으로부터 유용한 효소자원 발굴
- 2) 유용효소단백질 유전자를 활용한 재조합효소 생산기술 확립 및 효소특성 규명
- 3) 항비만, 항염증, 항암, 저칼로리 관련 탄수화물기반 바이오기능성소재 (희소당, 저칼로리당, 기능성당류등) 개발 및 산업적 생산을 위한 효소적용 생물전환 기술 확립
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현재 연구실 구성원은 박사과정생 1명, 학부생 3명이며, 본 연구실 출신의 다수의 학생들이 대학원 진학, 기업부설연구소 및 연구센터 연구원, 기업취업을 통해서 활동하고 있다.